SİNAN AYGÜL / BİTLİS NEWS - Pandemide son durumla ilgili yapılan açıklamalarda vaka sayılarının düşüklüğü ile normalleşemeye en yakın olan illerin başında gelen Bitlis’e ilişkin durum değerlendirmesi yapan Bitlis Tabip Odası, rehavete kapılmaması konusunda uyarıyor. Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Aydın uygun aşılama oranına erişmeden tedbirlerden vazgeçilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Bitlis’te ilk vaka 2020 Mart ayında tespit edildikten sonra vaka sayısı hızla artmaya başlamış Nisan ayında alınan tedbirler sonrası Mayıs sonunda vaka sayısı sıfıra inmiş ancak Haziran başında alınan anormal normalleşme kararları sonrası vaka sayısı hızla artmıştı.
Aynı durumun yaşanmasından endişelendiklerini dile getiren Bitlis Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Aydın Bitlis’te 65 yaş üstü aşılanma oranı %21, sağlık çalışanlarında aşılanma oranının %70’lerde olduğunu, aşılamada uygun orana erişmeden tedbirlerin gevşetilmemesi gerektiğini söylüyor.
“FİLYASYON EKİPLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANŞARI ETKİN ÇALIŞTI”
İl genelinde vakaların çok düşük olmasının özellikle sağlık çalışanları ve filyasyon ekiplerinin etkin çalışmaları ve vatandaşların bilinçlenmesinden kaynaklı olduğunu söyleyen Aydın “Haziran-Temmuz -Ağustos aylarında günde 400 den fazla test yapılıyordu, günlük pozitif vaka sayısı 80-100 arasındaydı. Yaz döneminde Tatvan devlet hastanesi servisleri %95 dolulukla yaklaşık 250 hastaya tedavi veriliyordu. Aynı dönemde yoğun bakım %100 dolu olup, yaklaşık 50 yoğun bakım hastasına tedavi veriliyordu. Temmuz-Ağustos’ta Covid-19’a bağlı hayatını kaybeden sayısı net olmamakla günlük ortalama 3-4’ü buluyordu. 2020 sonu itibariyle kesin olmamakla birlikte Covid-19’a bağlı hayatını kaybeden kişi sayısı 200 civarı. Ancak bugün itibariyle; Covid-19 servislerinde yatan hasta sayısı 20, yoğun bakımdaki hasta sayısı 2. Bu sayıları göre Bitlis’te hasta sayısında belirgin bir düşüş var bunun da sebebi en başta sağlık çalışanlarının etkin mücadelesi, kurulan filyasyon ekiplerinin çok iyi çalışması ve vatandaşların bilinçli davranarak maske, mesafe ve hijyene dikkat etmeleri oldu. Yine kış aylarında sosyal hareketliliğin az olması da önemli bir etken.” dedi.
“AŞILAMA ORANI DÜŞÜK, AŞIYA GÜVENİLMELİ”
Kamu ve özelde yaklaşık 4 bin sağlık çalışanının olduğu Bitlis’te 100’ün üzerinde filyasyon ekibi oluşturulduğuna ve pandeminin en yoğun olduğu süreçte Bitlis’teki hastanelerin kapasitesi ve sağlık çalışanı sayısı ihtiyacı karşıladığını söyleyen Aydın daha yoğun bir süreç yaşanması durumunda özellikle yoğun bakım yatak sayısının ihtiyacı karşılayamayacağına dikkat çekiyor.
Aydın “Bitlis il genelinde sağlıkçılarda %70 oranında olmak üzere 1. doz 7 bin 621 ve 2. doz 2 bin 908 kişiye aşı yapıldı. 65 yaş üstünde bu oran yüzde 21. Bitlis’te yapılan aşı sayısı istenilen seviyede değil. Sağlık çalışanlarında bile aşılama oranı beklenin altında. Bu durun aşıya dair güven sorunu olduğunu gösteriyor. Aşı konusunda gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve güven sorunun aşılması gerekiyor. Türk Tabipleri Birliği tarafından aşı çalışmaları yakından takip edilmektedir. TTB Covid İzleme Kurulu ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu açıklamalarına göre aşılamada herhangi bir sorun yok. İstenilen sürede toplumsal bağışıklık sağlanması için başta sağlık çalışanları olmak üzere aşı sırası gelen vatandaşlarının aşılarını yapması gerekiyor.” Dedi.
Bitlis’te mutant virüs görüldüğüne de dikkat çeken Aydın “Mutki’de bir ailenin 3 bireyinde mutant virüs görüldü. 3’ü orta yaş üstü olup genel durumları iyi. dilcevaz’da bir kişide mutant virüs tespit edildi. izolasyonda takibi yapılmakta.” Dedi.