Muşlu kanaat önderi Zabit Eker: "Kadim Aşiretler Federasyonuna karşıyım!"

BİTLİS NEWS (MUŞ) - Akrabalık ilişkilerine önem verdiğini vurgulayan eker, aşiret yapısına karşı olduğunu dile getirdi.

Merkezi Van'da bulunan Kadim Aşiretler Federasyonu, 10 Ekim 2024 tarihinde Muş'ta bir toplantı düzenledi. Federasyon Başkanı Rasim Aslan, yaptığı konuşmada devlet ile aşiretler arasında bir köprü kurmayı hedeflediklerini ve aşiret kültürünü yaşatmak amacıyla bu oluşumu hayata geçirdiklerini söyledi.

Ayrıca, bölgedeki aşiret temsilcileri ve kanaat önderleriyle sürekli istişare halinde olacaklarını belirtti.

Toplantıda söz alan Zabit Eker, Kürdistan ve Mezopotamya'daki aşiretlerin tarihi ve kültürel bir gerçeklik olduğunu, geçmişte halk için büyük mücadeleler verdiklerini ifade etti. Aşiretlerin, zulme ve zalimliğe karşı durarak mazlum halkın isyanlarına öncülük ettiğini söyledi. Ayrıca Kürtlerin Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar olan dönemdeki savaşlarda cephelerde en önde yer aldığını ve canlarıyla büyük bedeller ödediğini belirtti. Malazgirt Zaferi’ne de değinen eker, Alparslan’ın ordusunun zafere ulaşmak için Kürt beyleri ve aşiretlerinden yardım istediğini hatırlattı. 

Eker "Malazgirt zaferini organize eden yetkililer, Kürtlerden bahsetmeyerek bir yok sayma politikasını benimsemişlerdir. Oysaki Alparslan ordusu defalarca denemesine rağmen başarısız olmuş, zafer elde edilememiştir. Taki Kürt beylerinden ve aşiretlerinden yardım isteyene kadar.  Kürtlerin desteğini alarak Malazgirt zaferini elde etmiştir. Bu zaferde bu kadar bedeller ödeyen kadim bir halkı yok saymak bu gibi oluşumların bakış açısıdır. Biz bu oluşumun içiresinde bulunamayacağımız gibi buna karşı olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Kürtler yüzyıllardır Ret, inkâr ve asimilasyon politikalarına maruz kalmış ve bu günümüze kadar devam etmiştir. Bu gibi oluşumlar Kürtlerin inkâr ret ve asimilasyon politikalarına hizmet eden yapılardır. Bu oluşumlar Kürt ve aşiretlerin isimlerini kullanarak zulmüm yanında yer alma çabasına girmişlerdir. Bilinmesi gerekir ki bu halk kimsenin arka bahçesi değildir.  Hiç kimsede bölge aşiretlerini kendi şahsi çıkarlarına ve emellerine hizmet edecek bir basamak olarak görmesinler. 

Bizler bu halkın özgürlüğünü ve onurunu her şeyin üzerinde tutarak, yolumuza mazlumların yanında zalimlerin karşısında yer alarak devam edeceğiz.  Hiç kimsenin baskısına boyun eğmeyeceğimizi tekrar hatırlatmak isterken böyle oluşumlarda yer almayacağımızı ve buna her zaman karşı olacağımızı belirtmek isterim." dedi. 

Eker daha sonra tepki amacıyla salonu terk etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.