BİTLİS NEWS (BİTLİS) - Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, son yıllarda personel alımlarında uygulanan sözlü ve uygulamalı mülakat sistemi ile ilgili meclise soru önergesi verdi.
Gaydalı'nın soru önergesi şöyle;
"Kamuya alımlarda 2016 yılında başlatılan sözlü ve uygulamalı mülakat sistemi birçok alanda sorunları da beraberinde getirmiştir. AKP yetkilileri her ne kadar artık liyakat ölçüleri ile alım yapılacağını dile getirse de referansı liyakatin ön koşulu olarak belirlemiştir. Bu doğrultuda bakanlık ve ilgili müdürlüklerde gerçekleşen mülakatlarda AKP’li yetkili ve milletvekilleri tarafından referans mektupları yazılmaya başlandı.
Bu uygulama KPSS’nin değerini azalttı ve normal koşullarda KPSS puanları ile hiçbir yere yerleşemeyecek olan kişiler, memurluk hakkı kazanırken yüksek puan alanlar ise ilgili komisyonlar tarafından verilen düşük puanlar ile elendi. Bilginin ve başarının kıyası referansta yer alan siyasilerin sayısı ile ölçülmeye başlandı.
Bilginin referansa, başarının ise siyasi ideolojilere kurban edildiği bu sistem tüm kurum ve kuruluşları etkilemiştir.
Bu durumun yaşandığı kurumlardan biri de Orman Genel Müdürlüğüdür.
Sözleşmeli personel pozisyonunda 1150 Orman mühendisi alınacağı açıklamış ve 24.09.2019-07.10.2019 tarihleri arasında başvuruları almıştı. 11.10.2019 tarihinde sözlü ve uygulamalı sınava katılmaya hak kazananlar Orman Genel Müdürlüğünün sayfasından ilan olunmuştu.
Sözleşmeli personel alımı için 22.10.2019-26.12.2019 tarihlerinde Ankara’da komisyon kurularak değerlendirmelerini gerçekleştirmiştir.
Bu güne kadar genelde adayların KPSS ve komisyon tarafından verilen puanları hesaplanarak kimlerin asil, kimlerin ise yedek oldukları kurumların internet sayfalarında yer alıyordu. 2019 yılında OGM tarafından gerçekleşen mülakatın sonuçları komisyon tarafından kamuoyuyla paylaşılmamış, “https://isealim.ogm.gov.tr/ adresindeki sistemden e-devlet şifreleri ile öğrenebilecektir” ibaresiyle mülakata katılan adaylara duyuru yapılmıştır.
Bu durum komisyon tarafından verilen puanların kamuoyu tarafından bilinmesini ve adayların kendilerini başka adaylarla karşılaştırabilmelerini de imkânsız hale getirmiştir. Hâlihazırda mülakat sistemi üzerinde bu kadar olumsuz değerlendirme yer alırken bir de atanan sözleşmeli personelin hangi puanlamalarla atandığının kamuoyuyla gizlenmesi mevcut eleştirilerin de haklılığını ispat niteliğindedir.
Bu bağlamda;
Listeleri açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir?
Söz konusu atanan sözleşmeli personelden kaçı ile ilgili AKP’li siyasilerden referans yazısı komisyona gelmiştir?
Mülakat tekniğinde benzer soruların soruluyor olmasına rağmen puanlamayı neye ve kime göre yapmaktasınız?
Göreve alınan adaylardan kaç tanesi kadın, kaç tanesi erkektir?
Komisyon üyelerinin siyasiler tarafından aranması, yine siyasiler tarafından baskı altına alınması karşısında ne gibi önlemler almaktasınız?
Bakanlık olarak referans olduğunuz bir aday bulunmakta mıdır?
Göreve atanan personelden kaçı AKP üyesi veya yakınıdır?
Sözlü ve Uygulamalı mülakat sisteminde adaleti hangi ölçülerde belirlemektesiniz?
Komisyon mülakata katılan adaylardan kaçına KPSS puanından daha düşük puan vermiştir? Bunların kaçı göreve alınmıştır?
Komisyon mülakata katılan adaylardan kaçına KPSS puanından daha fazla puan vermiştir? Bunların kaçı göreve atanmıştır?"
Güroymak belediyesi personel alımimda üsulsüzlük yapilmistir Eşbaskan basta olmak üzere belediye meclis üyeleri KENDI YAKINLARINI işe almaktadırDurum parti anlıyışına ters ters düsmektedir