BİTLİS NEWS (BİTLİS) - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu'nda yapılan programa Eğitimci Yazar Salih Eğridere konuk olarak katıldı.
İslami İlimler Fakültesi öğrencisi İsa Dikmen’in Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan program, Genç İHH tanıtım filmi gösterimi ile devam etti.
“İyiliğin geleceği olarak durmadan koşmaya devam edeceğiz.”
İki yıldır faaliyette bulunan İnsani Değerler Öğrenci Topluluğu’nun misyon ve değerlerini ele alarak açılış konuşmasını yapan Topluluk Başkanı Muhammed Bilal Taşcan: “Sosyal Medya Ahlakı” konulu konferansın topluluğun misyon ve değerine uygunluğunu dile getirerek: “İyiliğin geleceği olarak durmadan koşmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“Aklımızı kiraya vermeyeceğiz”
Program, Üniversitemiz Genel Sekteri Öğr. Gör. Muhammed Zahid Kuldaş’ın konuşması ile devam etti. Taklitsel bir asrın zirvesini yaşadığımız dönem ve düzenin üzerinde duran Öğr. Gör. Kuldaş, Eğitimci Yazar Salih Eğridere’yi konuk olarak ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. “Aklımızı kiraya vermeyeceğiz” şeklinde konuşmasına devam eden Öğr. Gör. Kuldaş, İnsani Değerler Öğrenci Topluluğu’nu bu yöndeki çalışmalarından dolayı tebrik ettiğini belirtti.
‘Sosyal medya bıçak gibidir; doktorun elinde şifa verir, katilin elinde ise…’
Eğitimci Yazar Salih Eğridere, “Medya Ahlakı” başlıklı konuşması ile sosyal medya kullanım şeklinin zarar ve faydaları üzerinde durdu.
Sosyal medya kullanımının ekmekten sudan daha fazla ihtiyaç haline geldiğinin altını çizen Yazar Eğridere, bu kullanım şeklinin bizim için bıçak gibi olduğunu ifade etti. Eğridere; “Sosyal medyanın kullanımı kontrol dışı olur ve disiplin edilmez ise kendimizi öldüreceğimiz bir bıçak gibidir.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
Sosyal medya kullanırken kişisel ve toplumsal faydalarının ne olacağı sorusuna yönelmenin önemi üzerinde duran Eğitimci Yazar Eğridere, yapılan her işin inancımıza sağladığı faydanın ön plana çıkarılması gerektiğinin önemini belirtti. Sosyal medyanın adeta bir bıçak gibi olduğunu ifade eden Eğridere, sosyal medyanın doktorun elindeki bıçak gibi kullanılması durumunda insanlara şifaya vesile olunacağını; bir katilin elindeki bıçak olarak kullanılması durumunda ise bıçağın yani sosyal medyanın zarar vereceğine işaret etti.
Sosyal medyanın yanlış kullanım şekli ile hayatın doğallığını bozduğunu ifade eden Yazar Eğridere: “Hayatın tadı doğallığındadır. Eğer bu doğallığı bozuyorsa sosyal medyadan uzak durmalıyız.” dedi.
“Sosyal medyayı nasıl Müslümanca kullanabiliriz?”
Sosyal medyanın kullanım ilkeleri üzerinde detaylı bir şekilde duran Eğitimci Yazar Eğridere, konuşmasında: “Sosyal medyayı nasıl Müslümanca kullanabiliriz?” sorusunu temel aldı. Sosyal medyanın kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri başlıklar halinde sıralayan Eğridere, güncel örneklerle konuşmasına devam etti. Yazar Eğridere, sosyal medya ahlakının alt başlıklarını şöyle sıraladı: “Gıybet, alay etmek, kişinin ayıplarını araştırmak, sırrı ifşa etmek, gizli bilgiyi yaymak ve aldatmak.”
“Geleceğin nesli değiliz gençlik bugündür.”
“Geleceğin nesli değiliz, gençlik bugündür.” diyen Eğitimci Yazar Eğridere, gerçek hayatımızda haram olan her şeyin sosyal medyada da haram olduğunun önemi üzerinde durdu.
Konuşmasının sonunda sosyal medya üzerinden yapılan evliliklere değinen Yazar Eğridere, sosyal medya üzerinden evliliğin yasak olmadığını ancak bunun doğru bir yöntem olmadığını, bu şekilde evlenen çoğu kimsenin kısa bir süre sonra evliliklerinin ayrılıkla sonuçlandığını ya da mutsuzlukla bittiğini ifade ederek insanlarla yüz yüze tanışmanın önemine değindi.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Argunhan ve Üniversitemiz Genel Sekteri Öğr. Gör. Muhammed Zahid Kuldaş’ın yanı sıra birçok akademisyen ve öğrencinin katıldığı program, Üniversitemiz Genel Sekteri Öğr. Gör. Muhammed Zahid Kuldaş tarafından, Eğitimci Yazar Salih Eğridere’ye hediye takdim edilmesiyle son buldu.